Fundacja PWN dla seniorów

Fundacja PWN we współpracy z Urzędem Dzielnicy Ursynów zaprasza na bezpłatny Trening Zachowań Asertywnych "Wiem jak kupować". Warsztaty skierowane są do seniorów powyżej 60-tego roku życia, którzy mieszkają na Ursynowie.

Celem warsztatów jest zwiększenie świadomości seniorów i rozwój kompetencji, które umożliwią im racjonalne i rozsądne podejmowanie decyzji zakupowych, zwłaszcza w kontaktach z telemarketerami i handlowcami. Trening poprowadzi doświadczony psycholog społeczny mgr Aneta Styńska. Udział w warsztatatach jest bezpłatny, ilość miejsc ograniczona.

Zachowanie asertywne polega na uznaniu, że jest się tak samo ważnym, jak inni, na reprezentowaniu własnych interesów z uwzględnieniem interesów drugiej osoby. Zachowanie asertywne oznacza korzystanie z osobistych praw bez agresywnego naruszania praw innych.

Podczas treningu organizowanego przez Fundację PWN uczestnicy dowiedzą się:

• jakie mają prawa jako konsumenci;
  • jakich metod namawiania do zakupu używają przedstawiciele handlowi;
  • jak w asertywny sposób bronić sie przed manipulacją.

Zapisy prowadzone są w Wypożyczalni nr 109, ul. Koński Jar 10 (placówka Biblioteki Publicznej im. J.U. Niemcewicza na Ursynowie) w dniach: poniedziałek, wtorek, czwartek, piątek w godz. 10:00-19:00 oraz  w środy w godz. 11:00-15:00. Łącznie przeprowadzonych zostanie 8 warsztatów w dziesięcioosobowych grupach.

Warsztaty odbędą się w dniach:

• 27 i 28 października do wyboru na sesji porannej w godzinach 9.00 - 13.15 lub na sesji popołudniowej w godzinach 14.30 -18.45
  • w dniach 6 -7 listopada również do wyboru w godzinach porannych od 9.00 do 13.15 lub popołudniowych w godzinach 14.30-18.45.

Informacje o zapisach i warsztatach dostępne są pod numerem telefonu: 22 643 77 59

Organizatorem warsztatów jest Fundacja PWN. Warsztaty zostały zorganizowane dzięki wsparciu Dzielnicy Ursynów m.st. Warszawy oraz Biblioteki Publicznej im. Juliana Ursyna Niemcewicza na Ursynowie.

Projekt ma charakter pilotażowy i chcemy go realizować w całej Polsce również we współpracy z bibliotekami i samorządami. Będziemy informować o projekcie na bieżąco! Już dzisiaj udostępniamy wszystkim zainteresowanym broszurę edukacyjną z warsztatów: