Bezpieczeństwo europejskie, globalizacja, fundamentalizm religijny

Instytut Stosunków Międzynarodowych i Polityki Regionalnej Państwowej Wyższej Szkoły Wschodnioeuropejskiej w Przemyślu już po raz ósmy organizuje w bieżącym roku akademickim (2014/2015) Konkurs na esej w zakresie stosunków międzynarodowych. Konkurs jest skierowany do uczniów wszystkich klas szkół ponadgimnazjalnych.

Uczestnicy Konkursu mają do wyboru jeden z trzech zaproponowanych tematów:

1. Wpływ procesów polityczno-ekonomicznych na bezpieczeństwo europejskie.
2. Konsekwencje procesów globalizacyjnych dla współczesnego świata.
3. Zagrożenia współczesnego fundamentalizmu religijnego.

Fundacja PWN wspiera ralizację konkursu i zaprasza do udziału.

Warunki udziału w konkursie:

1. Wymagania techniczne: Esej powinien być napisany standardową czcionką (Times New Roman – 12) w formacie A4. Dopuszczalna ilość znaków bez spacji – 8-12 tys. Obowiązuje stosowanie przypisów i umieszczenie na końcu pracy wykazu wykorzystanej literatury. Do eseju należy dołączyć wypełniony formularz zgłoszeniowy, który jest dostępny na stronie internetowej instytutu: www.ism.pwsw.pl oraz na facebook’u.
  2. Prace wraz z formularzem należy wysłać za pośrednictwem szkoły lub samodzielnie na adres:

ul. Tymona Terleckiego 2
    37-700 Przemyśl

oraz dodatkowo drogą elektroniczną: stosunki@pwsw.eu

3. Termin nadsyłania prac: do 31 marca 2015 r. Rozstrzygnięcie konkursu: 10 kwietnia 2015 r. Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się: 24 kwietnia 2015 r.

Głowną nagrodą w konkursie jest nowoczesny tablet, pamięci pendrive, pamiątkowe dyplomy oraz nagrody ksiązkowe

Ponadto prace laureatów zostaną opublikowane na stronie internetowej  Instytut Stosunków Międzynarodowych i Polityki Regionalnej.

Zapraszamy do udziału!