Środki na szkołę i przychodnię w Monasao

W marcu 2015 roku w XLII Liceum Ogólnokształcącym im. M. Konopnickiej w Warszawie odbył się po raz dziewiąty Tydzień Misyjny w Konopie. W tym roku młodzież wsparła Stowarzyszenie Misji Afrykańskich (SMA) zbierając środki dla Pigmejów, a dokładnie na szkołę i przychodnię zdrowia w Monasao (Rep. Środkowoafrykańska). Tydzień misyjny wsparła Fundacja PWN przekazując ksiażki na nagrody w konkursach dla uczniów.

Koło Misyjne przy XLII LO od 2008 roku pomogło już kilku ośrodkom potrzebującym wsparcia:

• 2008 - fundacja paneli słonecznych dla Itymbii, małej wioski w Tanzanii;
  • 2009 - zakup lekarstw dla szpitala w Bagandou oraz tysiąca szczepionek przeciwko odrze dla dzieci w Kongo;
  • 2010 - wyposażenie szkoły w Madungunii (Kenia) w ławki, krzesła, meble;
  • 2011 - zakupienie narzędzi chirurgicznych dla szpitala w Madang (Papua Nowa Gwinea);
  • 2012 - wyremontowanie cysterny na wodę w Cyangugu (Rwanda);
  • 2013 - wyremontowanie kilku pokoi Domu Dziecka w Bello (Kolumbia);
  • 2014 - wyposażenie biblioteki w Liupo (Mozambik)

Podczas tygodnia misyjnego do szkoły zapraszani są misjonarze i wolontariusze uczestniczący w pracy poza granicami Polski. W ramach tygodnia misyjnego w szkole zorganizowane zostały różne aktywności, m.in. wystawa, wyjście do kina czy kiosk afrykański oferujący oryginalne wyroby z Afryki. Młodzież wraz z nauczycielami upiekła ciasta, które potem zostały sprzedane w szkole.

Punktem kulminacyjnym była Animacja (na sali gimnastycznej) przygotowana przez misjonarzy i młodzież oraz Agapa – spotkanie nauczycieli, uczniów i misjonarzy przy kawie, herbacie i ciastku. W tym roku udało się zebrać 1000 dolarów, które zostaną przekazane na potrzeby mieszkańców Monasao.

Spotkania te są zawsze doskonałą okazją aby poznać lepiej inną kulturę, zwyczaje, spotkać się z ludźmi pracującymi na różnych kontynentach, wesprzeć najbardziej potrzebujących oraz wyrobić w sobie poczucie wrażliwości i odpowiedzialności za drugiego człowieka.

Poza wolontariatem misyjnym w liceum prowadzony jest również program adopcji serca – uczniowie mają pod opieką trzech chłopców z Ugandy.

Koło Misyjne XLII LO powstało jesienią 2006, obecnie zrzesza sześćdziesięciu uczniów.