I Ogólnopolski Konkurs Wiedzy w sosnowieckim Humanitas

Ponad 100 uczniów szkół ponadgimnazjalnych z całego kraju zmierzyło się w piątek 22 maja w I Ogólnopolskim Konkursie Wiedzy „Przyszłość w rozumie” zorganizowanym przez Wyższą Szkołę Humanitas w Sosnowcu. Fundacja PWN postanowiła wesprzeć konkurs, przekazując książki od Wydawnictwa PWN na nagrody dla laureatów i fonalistów konkursu.

Młodzież mogła wykazać się w jednej z dwóch kategorii: wiedzy o społeczeństwie, państwie i prawie lub języku polskim, literaturze romantyzmu i pozytywizmu. Ostatecznie laureatami konkursu zostali:  Patrycja Makieła z II LO im. S. Żeromskiego w Dąbrowie Górniczej w zakresie wiedzy o społeczeństwie oraz Aleksandra Przybylska z IV LO w Olkuszu  w zakresie wiedzy o języku polskim. Ponadto Patrycja Makieła, jako zwyciężczyni II etapu otrzymała bon uprawniający do bezpłatnych studiów na wybranym kierunku z oferty WSH.

Ogólnopolski Konkurs Wiedzy „Przyszłość w rozumie” to nowa inicjatywa Wyższej Szkoły Humanitas adresowana do uczniów szkół ponadgimnazjalnych z całej Polski. – Celem naszego konkursu jest upowszechnianie wśród młodych ludzi wiedzy z takich dziedzin, jak prawo, administracja, pedagogika, a także język polski oraz rodzima literatura. Uczestnicy mogli wybrać jedną z dwóch kategorii tematycznych, zaś pytania w każdej z nich zostały opracowane przez uznanych pracowników naukowych WSH i nie tylko, profesorów i doktorów, ekspertów z dziedziny literatury, prawa, administracji itp. – tłumaczy Ewa Bensz z Działu Promocji WSH.