Gra językowa „Słowo do słowa”

Fundacja PWN otrzymała dofinansowanie projektu gry językowej w konkursie dotacyjnym „Ojczysty – dodaj do ulubionych” organizowanym przez Narodowe Centrum Kultury.

Słowo do słowa to gra zbudowana w kilku formach, dostosowanych do preferencji odbiorców w różnym wieku. Dostępna jest bezpłatnie jako aplikacja na tablety i telefony komórkowe z systemem Android (można pobrać ją ze sklepu Google Play pod linkiem air.pl.pwn.slowodoslowa) oraz w formule online pod adresem www.slowodoslowa.pwn.pl.

Gra posiada przede wszystkim walory dydaktyczne i, jako narzędzie do przyjaznego kształtowania umiejętności językowych, pokazuje uczestnikom ich znajomość języka ojczystego. Przechodząc przez kolejne etapy gry, uczestnicy  w sposób przyjazny i ciekawy uczą się zasad języka polskiego.

Cele projektu:

- rozbudzanie potrzeby komunikowania się poprawną polszczyzną i szkolenia w kulturze języka polskiego,

- sprawdzenie świadomości językowej Polaków,

-  możliwość doskonalenia umiejętności posługiwania się językiem ojczystym w każdym wieku,

-  uświadomienie roli języka polskiego w codziennym życiu,

-  propagowanie kultury języka polskiego w nowej formie.

Informacje na temat twórców projektu:

Ewelina i Janek Szyszkowscy – twórcy scenariusza.

dr hab. Grzegorz Dąbkowski, prof. SWPStwórca zadań wykorzystanych w grze. Obecnie zatrudniony na stanowisku profesora nadzwyczajnego w Instytucie Kultury i Komunikowania na Wydziale Kulturoznawstwa i Filologii w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej.

Lidia Drabik koordynator projektu; odpowiedzialna za projekty wydawnicze Redakcji Słowników Języka Polskiego w Wydawnictwie Naukowym PWN.

Agata Muszalskatwórca grafiki; absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie, posiada własne studio graficzne „Pracownia”.

Made in Media– firma odpowiedzialna za prace programistyczne i techniczne przygotowanie gry. To zespół kreatywnych ludzi, działających na rynku nowych technologii i szeroko pojętych mediów internetowych. Firma wdraża strony internetowe i systemy, a także rozwiązania mobilne dla klientów w kraju oraz zagranicą.

Słowo do słowa z PWN

Słowo do słowa z PWN to strona językowa na Facebooku, która promuje język polski. Publikujemy na niej hasła i ciekawostki ze słowników Wydawnictwa Naukowego PWN, udostępniamy ciekawe artykuły i organizujemy konkursy.

Zachęcamy do polubienia naszej strony oraz do regularnego jej odwiedzania.